Wij krijgen regelmatig vragen van nieuwe leden over de verschillende materialen die je nodig hebt voor onderwaterhockey. In dit document bespreken we de onderwaterhockeyuitrusting en geven we bij alle materialen een paar tips voor de aanschaf. Mochten er verder toch nog vragen zijn, mag je natuurlijk altijd een mail sturen naar info@onderwaterhockey.nl
Er kan op veel plekken in Nederland in duikwinkels materiaal gekocht worden, ook sportzaken kunnen vaak het een en ander leveren. Onze ervaring is dat maar weinig duik of sportzaken echt iets van Onderwaterhockey weten! Kijk daarom vooral zelf goed naar het materiaal of het voldoet.
De uitrusting moet aan een aantal onderdelen voldoen. Daarnaast zijn er nog dingen die gewoon handig zijn! De dingen die verplicht zijn, zijn gemarkeerd met een V. Tips en adviezen met een T.
Aan het eind van het document hebben wij een aantal links toegevoegd van (web)winkels waar specifieke onderwaterhockey-spullen worden verkocht.
V- Een snorkel mag aan de bovenkant niet hard of scherp zijn, om schade bij anderen te voorkomen. Vaak zit er een oranje deel op wat hard is en niet flexibel, dit kan er gewoon vanaf gehaald worden. Als je met de hand de bovenkant van de pijp iets in kan drukken, is de pijp goed.
T- Zelflozende snorkels zijn voor minder ervaren hockeyers of voor kinderen erg fijn. Het nadeel is dat ze meer kans hebben om stuk te gaan, meer weerstand hebben in het water en tijdens het spel eerder ergens achter blijven haken. Meer ervaren spelers kiezen vaak juist voor een snorkel zonder ventiel.
T- Snorkels uit de winkel zijn vaak erg lang. Meer ervaren spelers korten de snorkel vaak een stuk in. Hierdoor wordt het makkelijker om de snorkel leeg te blazen en blijf je minder snel ergens achter haken. Het nadeel is wel weer dat er eerder water in de snorkel komt bij golfslag. Vraag in het zwembad eens om advies.
T- Hoe dikker de snorkel hoe makkelijker je adem kunt halen. Maar heb je ook meer longcapaciteit nodig om de pijp leeg te kunnen blazen. Voor jongeren is het vaak makkelijker om met een normale of smalle snorkel te beginnen
T- Een snorkel die een flexibele nek heeft is vaak moeilijker weer in je mond te krijgen als je hem in het water even kwijtraakt. Een vaste snorkel heeft als voordeel dat je hem gewoon voor je mond hebt hangen. Eventueel kan de bocht in de snorkel iets worden bijgebogen om de snorkel op maat te maken. Vraag hiervoor in het zwembad eens om advies.
T- De snorkel kan op verschillende manieren aan de duikbril worden vastgemaakt. Meest eenvoudige manier is door hem onder de band van de duikbril te steken. Veel spelers maken de snorkel vast met behulp van een “achtje”. Die kan je zelf ook heel eenvoudig maken van een stevig elastiek of een stukje fietsband. Vraag in het zwembad eens om advies.
V- (verplicht) Gebitsbescherming is verplicht! Ook tijdens de trainingen!
T- (tip) Er zijn twee soorten; binnenboord en buitenboord. Het type beschermer dat je het beste kan gebruiken is persoonlijke voorkeur.
T- Een eenvoudig bitje kan je halen bij de sportzaak (veldhockeyafdeling) even koken en hard bijten.
– Voordelen: Goedkoop, geen waterweerstand
– Nadelen: Samen met een snorkel al snel een hele mond vol, waardoor het soms moeilijk wordt om de snorkel goed in de mond te houden.
T- buitenboord beschermer moet je bestellen bij een onderwaterhockey-winkel. Deze soort beschermer wordt aan de snorkel vastgemaakt.
– Voordelen: Geen volle mond.
– Nadelen: De snorkel wordt zwaarder en krijgt meer waterweerstand.
T- heb je een beugel gehad of om een andere reden een gips afdruk moeten laten maken? Dan kan je vaak je eigen model op maat laten maken door de tandarts of specialist.
V- Een waterpolocap hoort ook bij de uitrusting. De cap beschermt de oren tijdens het spel. Daarnaast ben je ook boven water te herkennen in welke partij je speelt!
V- Een cap moet een uniek nummer hebben binnen het team. Je kan aan je lokale team vragen welke nummers er nog beschikbaar zijn.
V- Je moet een wit en een zwart capje hebben (officieel een licht gekleurde en een donkergekleurd kapje, blauw is dus geen probleem).
T- Een cap moet goed zitten rond de oren en onder de kin. Er zijn caps voor jeugd en voor volwassenen.
V- Een duikbril moet voor zien van safetylens of tempered glas (te herkennen aan een s of t op het glas). Kunststof glazen zijn ook toegestaan.
V- Een duikbril moet bestaan uit 2 glazen, gescheiden door een neusbrug tussen de glazen. (er zijn uitzonderingen)
V- Een duikbril moet een zachte neus hebben om te kunnen klaren.
T- De pasvorm is het belangrijkste bij het kopen van een duikbril. De bril mag natuurlijk niet lekken.
Dit kan je in de winkel eenvoudig controleren: doe het bandje naar voren over de bril heen (deze doe je dus niet om). Zet de bril op je neus adem zachtjes in door de neus en hou je adem in. Zo zuig je de bril als het ware tegen je gezicht aan. Beweeg wat met je hoofd, voel je geen lucht aangezogen worden en kan je je hoofd recht houden of zelfs naar beneden kijken en je bril blijft zitten… Dan is deze bril passend.
T- De meeste spelers gebruiken een bril met een zo klein mogelijk volume. Hierdoor is het makkelijker om de bril leeg te blazen als er water in komt, de kans dat je ergens achter blijft haken wordt kleiner en doordat het glas dichter bij je ogen zit heb je een breder zicht.
V- Harde scherpe delen zijn niet toegestaan.
T- Door beginnende (jeugd) spelers wordt nog wel eens gekozen om vinnen aan te schaffen met gespen op de voet, zodat de vinnen mee kunnen groeien. Dit is niet toegestaan omdat dit lelijke krassen kan veroorzaken bij andere spelers.
T- Een paar (neopreen) sokken kan vinnen die net iets te groot zijn passend maken! Op de groei kopen met een paar sokken is niets mis mee. Maar met 6 paar sokken wordt er toch een stuk minder gemakkelijk mee gezwommen.
T- Begin niet met te grote vinnen of hele stijve. Daar moet je echt aan wennen in de loop van de tijd. Als je net nieuwe vinnen hebt gekocht kan het zijn dat je tijdens de training wat last krijgt aan de bovenkant van de wreef/enkel. Je voeten moeten dan nog wennen aan de extra kracht die je nodig hebt om de vinnen door het water te stuwen. Forceer dit niet! Geef het aan bij de trainer als je er last van hebt.
T- Als de vin snel uit floept zijn hielbandjes (flipperbinders) een goed hulpmiddel om je vinnen niet kwijt te raken!
V– Je hebt een zwarte en een witte stick nodig. Zo is te zien in welk team je zit!
T- Een stick is heel persoonlijk en daarom kunnen wij niet zeggen wat de “beste” stick is. Een kleine stick beweegt makkelijker door het water en is daardoor wendbaarder. Met een grote stick is het makkelijker om grote afstanden te schieten of de puck te blokkeren, maar dan moet je wel de kracht hebben om dit te doen! Aanvallers kiezen vaak voor een kleinere stick en verdedigers vaak voor een iets grotere. Alleen door verschillende sticks te proberen kom je erachter wat voor soort stick bij je past.
T- Sticks zijn in verschillende materialen verkrijgbaar.
Kunststof sticks zijn duurder, maar beter slijtvast. Sommige kunststof sticks hebben een “sticky” (zacht kunststof) laag op de speelvlakken. Dit zorgt voor meer grip op de puck, maar de “sticky” laag slijt dan wel weer sneller. Tegenwoordig spelen de meeste spelers met kunststof sticks.
T- Sticks kan je ook prima zelf maken. Zelfgemaakte sticks worden meestal gezaagd uit hout, maar ook kunststof sticks worden door handige hobbyisten in hun schuur gemaakt.
In de spelregels van het onderwaterhockey worden wel aardig wat eisen gesteld aan de stick. Wil je hem zelf maken? Vraag dan bij de trainers om advies.
T- Er bestaan sticks voor zowel links- als rechtshandige spelers!
T- Veel spelers gebruiken een elastiekje om de vinger(s) en de stick, daardoor raak je je stick niet kwijt als je hem tijdens het spelen per ongeluk loslaat.
Sommige spelers vinden dat vervelend, daarom zit er vaak een gaatje in het handvat van de stick. Hier kan je een bandje doorheen doen, die je om je pols doet. Ook dat zorgt ervoor dat je je stick altijd terug kan vinden in het water!
T- Onderaan dit document staan wat links waar je kant-en-klare sticks kan bestellen. Heb je op internet een interessante stick gezien? Vraag dan in het zwembad eens rond of een medespeler die toevallig ook heeft, dan kan je hem even proberen voordat je hem koopt.
T- Een puck hoef je meestal niet zelf aan te schaffen. Tijdens de trainingen zijn er meestal genoeg pucks beschikbaar. Mocht je het toch leuk vinden om zelf een puck te hebben? De meest gangbare pucks zijn de Simms puck (oranje/roze) en de Uni-2 puck (rood-wit).
V- Een beschermende handschoen is verplicht. De handschoen beschermt je vingers tegen de bodem, de puck en de stick(s) van de tegenstander.
V- Een handschoen mag alleen worden gemaakt van zachte materialen en mag niet in de volgende kleuren: Geel, Roze, Oranje, Wit of Zwart.
(Tijdens de trainingen maken de kleuren niet zo uit, tijdens de wedstrijden wel)
T- Een dikkere handschoen beschermt beter. Een handschoen die té dik of te groot is belemmert de behendigheid met de puck.
T- Je kan ook zelf een handschoen maken door met siliconekit een handschoen (uit de bouwmarkt) van een laag bescherming te voorzien. Hier zijn verschillende technieken voor om dat goed te doen. De trainers kunnen je helpen met wat extra tips.
T- Wil je meteen een speciale? Kijk eens op de websites van de onderstaande shops.
V- Gepaste zwemkleding is verplicht. Voor de competitie is teamkleding verplicht.
T- Voor de dames: wordt een badpak geadviseerd. Een bikini heeft de neiging heeft door de snelheid wat sneller af te zakken of verkeerd te zitten.
T- Voor de heren: Een strakke zwembroek is het beste. Welke lengte, maakt dan niet uit. Een loshangende short werkt echt niet. Er is dan veel te veel weerstand in het water.
T- Tussen de wedstrijden is het handig om jezelf goed warm te houden met oa. een T-shirt.
Er zijn diverse (buitenlandse) webshops. Hou er rekening mee dat als je iets buiten de EU bestelt, dat er mogelijk inklaringskosten in rekening worden gebracht bij de douane.
voor plastic sticks gemaakt op Nederlandse bodem kan je mailen naar: owhspul@gmail.com
Owhspul heeft 2 modellen beschikbaar. Het model links is vergelijkbaar met het model kraken. Het model rechts is vergelijkbaar met het model mako. 1 paar kost 35 euro
Canadese webshop:
Nieuw-zeelandse webshop:
Britse wapenkamer voor allerlei soorten owh-materiaal:
GBUWH (Officiële webshop van de britse bond)
BUWH (België)
Hockeysub (Frans)
http://www.hockeysub.com/en/
6AA (slovenie)
http://www.uwh6aa.com/
Voor maskers en snorkels (onder andere de “Sphera”)
www.bol.com
https://www.decathlon.com/
Voor de meer gevorderde snorkelaar die toe is aan extra snelle vinnen:
(Niet geschikt voor beginners!)
http://www.leaderfins.com/
https://www.breier-sports.com/en/
https://www.najadefins.org/
Hebben we nog een goede webshop gemist of maak jij zelf spullen en wil jij die hier ook promoten? stuur dan een mail naar info@onderwaterhockey.nl