SCHEIDSRECHTERSCURSUS

Wat en voor wie
Een goed scheidsrechterteam heeft veel invloed op een wedstrijd. Als een scheidsrechter geen overtredingen ziet kan een wedstrijd uit de hand lopen en als een scheidsrechter voor elke overtreding het spel stil legt (“dood fluit”) dan is er ook niet veel aan.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die onderwaterhockeyscheidsrechter wil worden. Wil of kun je “alleen” hoofdscheidsrechter zijn, dan is dat natuurlijk geen probleem. “Alleen” staat tussen aanhalingstekens, want wat men vaak vergeet is dat de hoofdscheidsrechter niet alleen het poppetje is dat op de bel drukt of met het ijzer slaat. Nee; de hoofdscheidsrechter heeft de algehele leiding over de wedstrijd en moet als de waterscheidsrechters er niet snel onderling uitkomen een juiste beslissing kunnen nemen.
Om meteen op het hoogste niveau te gaan functioneren als onderwaterscheidsrechter is niet haalbaar, vandaar dat deze cursus A + B is. Voor onderwaterhockeyscheidsrechters op C of D niveau zal op individuele basis gecoacht gaan worden.

Hoe de cursus eruitziet
De cursus duurt vier uur. Dit lijkt niet erg lang, maar er wordt van de deelnemers verwacht dat ze thuis de onderwaterhockeyspelregels doornemen en als zij vragen hebben die naar scheidsrechter@onderwaterhockey.nl Tijdens de eerste drie uur zullen: de gesteld vragen, het drie-scheidsrechtersysteem en voorbeelden (foto en video) behandeld worden.
Het laatste uur wordt door het examen of beter gezegd de examens ingenomen.
Het eerste examen(gedeelte) is multiple-choice en zal gaan over algemene regelgeving (afmetingen van het bad, wisselen etc.) Het tweede examen(gedeelte) bestaat uit open vragen over spel situaties, maar in plaats van een stukje tekst lezen krijgen de cursisten een stukje film te zien.

Bij voorkeur wordt de cursus bij een vereniging met eigen clubhuis gegeven op een zaterdag of zondag zodat de instructeur naar de cursisten kan komen in plaats van alle cursisten naar de instructeur.

Studiebelasting en kosten
De cursus zal ongeveer 5 tot 8 uur duren. Dit bestaat uit drie uur cursus, een uur examen en een tot vier uur om de onderwaterhockeyregels te bestuderen.

De prijs van de cursus is 10 euro per cursist.

Aanmelden als individu of als team door te mailen naar: scheidsrechter@onderwaterhockey.nl

Half_time_for_the_referees_(Pizzaz,_Chris_and_Robert)_01
certificaat OWH Erwin Lakwijk en Aarron Hayles