15 mrt MATERIAAL: STICKS
Omdat het materiaal gedeelte explosief goed bekeken is willen we iedere week een materiaal special uitbrengen; in dit geval aandachtspunten en opmerkingen voor sticks.
Sticks komen in alle soorten en maten, waar deze vroeger moest voldoen aan een hele berg eisen is dit de laatste tijd sterk vereenvoudigd. De stick hoeft eigenlijk nog maar aan twee eisen te voldoen; hij mag niet scherp zijn (ook niet de rondingen van de stick) en verder moet hij in een doos passen van 10x35x5 cm passen.
Over het algemeen kunnen we sticks verdelen in twee materialen: hout of plastic (polyurethaan). Waar vroeger iedere speler zijn eigen stick uit hout zaagde, bij voorkeur kersen of essenhout voor zware duurzame sticks en goedkoper eiken en beukenhout voor lichtere minder duurzame sticks. Natuurlijk waren er altijd hen die een ander bereid vonden om sticks voor hen te maken. Zo heeft de Nederlandse herenselectie nog eens een inzamelingsactie gehouden als sponsoring waarbij zij hun eigen model verkochten. Tegenwoordig zijn er steeds minder spelers die hun eigen stick maken en deze wordt of besteld of er wordt gebruik gemaakt van een plastic stick.
De plastic stick is bezig aan een extreme opkomst, een aantal jaar geleden zijn enkele spelers begonnen om uit plastic plaatmateriaal sticks te zagen en hoewel dit nog steeds gebeurd is de grootste groep van plastic sticks tegenwoordig een gegoten stick. Hierbij wordt een mal van een model gevuld met een door de producent samengestelde polyurethaan mix. Hierin zien we twee soorten sticks; hard plastic en zacht plastic. Bij zacht plastic maken we meteen de opmerking dat we het dan om de buitenkant hebben omdat de kern van de stick altijd hard is. Enkele producenten stoppen een ijzeren kern in hun sticks om de stevigheid beter te garanderen.
Hieronder zullen we een aantal sticks verder bekijken en op- en aanmerkingen erbij plaatsen.
Houten sticks
Houten sticks kunnen in alle vormen en maten voorkomen, je kunt hierin zelf keuzes maken. De belangrijkste tip die we voor je hebben is dat je goed kijkt naar je oude houten stick; de plekken waar deze versleten is zijn zo omdat je een aantal bewegingen vaak maakt en je stick zich hieraan aanpast door slijtage. Om een nieuwe stick zo snel mogelijk lekker te kunnen gebruiken schuur je dus die plekken weg die ook op je oude stick al weg zijn.
Daarnaast moet je natuurlijk zorgen dat je stick altijd netjes geverfd is, helemaal wit of helemaal zwart, en niet met schuurplekken zoals op de foto!
Voor zover wij weten zijn CanAm UWH Gear en HockeySub de enige aanbieders die nog steeds houten sticks aanbieden en je kunt bij CanAm ook je eigen model laten maken.
Plastic sticks uit plaatmateriaal
De tweede soort sticks zijn plastic sticks gemaakt uit plaatmateriaal. Dit materiaal is erg slijtvast en ontzettend lastig te bewerken, zeker zonder professioneel gereedschap. Neem een flinke portie geduld mee als je hiermee zelf aan de slag gaat, maar wees verzekerd van een lange levensduur (5-7 jaar) van je stick als deze eenmaal af is.
Bij dit soort sticks is het belangrijk na een training of drie goed te kijken waar er beschadigingen zijn en probeer deze een beetje te helpen: je stick wil hier slijten (zie ook houten sticks) en als je de stick hierbij helpt zul je een stuk eerder lekker spelen met je stick.
Bij het kleine voorbeeld zie je ook dat de stick op heel veel plekken doorboord is, dit heeft twee invloeden op de stick; het gewicht wordt lager -en daardoor makkelijker hanteerbaar- maar de gaten hebben ook invloed op de manier van schieten omdat het water op een andere manier door de stick gaat waardoor het schieten even wennen zal zijn of meer kracht kost.
Sticks uit plaatmateriaal zijn in Zuid-Afrika wijd verkrijgbaar bij verschillende clubs, meestal gemaakt in Kaapstad. Daarnaast hebben CanAm en HockeySub deze sticks te koop in verschillende modellen en weer heeft CanAm mogelijkheid om je eigen model te laten maken.
Hard plastic sticks
Er is een enorm aanbod van plastic sticks, we gaan er even een aantal opnoemen: Tilburgs-glorie, 6AlAgua, Dorsal, BentFish, Hokostix, Manta en verder nog een hele berg zelfgemaakte sticks van diverse mensen waaronder een aantal Franse sticks (Ultimate genoemd).
Als je nieuw begint aan plastic sticks is het even wennen: het geeft andere trillingen in je pols en veel spelers hebben zeker 2-3 maanden nodig om te wennen aan plastic sticks.
Er zijn twee opties om een keuze te maken: je kiest een model zo dicht mogelijk bij je eigen model, of je vraagt alle sticks van iedereen die je er eentje ziet gebruiken en probeert deze minimaal 2 weken uit en maakt dan een keuze. Ook circuleert er in Nederland een tas met een hele berg plastic sticks die je vaak kunt lenen om op je gemak veel verschillende sticks te testen.
Hard plastic sticks zijn bij bijna alle verkopers te krijgen en het is dus voornamelijk kijken naar de zaken die jij belangrijk vindt aan een stick.
Zacht plastic sticks
Zoals al aangegeven is het ‘zachte’ aan de stick de buitenkant, de stick lijkt een beetje aan de puck te kleven. Een voordeel hiervan is dat bewegingen (techniek) vaak beter gaan omdat je meer controle hebt over de puck. Het beïnvloed wel je schot, maar met een beetje oefenen ga je dit verschil na een tijdje niet meer merken. Het grootste nadeel aan deze sticks is dat ze redelijk prijzig zijn en dat slijtage je grootste vijand is: een keer een verkeerd tegeltje kan zomaar resulteren in een ‘hap’ uit je stick, en als dat precies op het schietvlak is dan heb je eigenlijk een nieuwe nodig.
De meest gebruikte sticks zijn toch wel die van BentFish Design en Snorkel Battle Extreme, ze hebben een uitgebreide keuze en de meeste kinderziektes zijn uit de sticks. Een mooi voorbeeld van deze kinderziektes is het verkleuren van de witte stick naar een bruinige kleur.
Ieder jaar zijn er nieuwe aanbieders die de markt betreden, dus blijf deze website in de gaten houden en je blijft op de hoogte!
Geen reactie's