JEUGDCOMPETITIE 2014 – 2015

JEUGDCOMPETITIE 2014 – 2015

Ongelooflijk, het was dit jaar puur genieten. Het was reclame voor de sport. Jeugd-onderwaterhockey spelen op de manier waarvoor het is bedoeld. Veel rivaliteit onder elkaar en een goede krachtverhouding in zowel de A poule als wel in de B poule.

De eerste ronde in bedoeld om de juiste krachtsverhoudingen in het jeugdhockey te bepalen. Zeg maar om een Top Poule en Sub-Top Poule te bepalen. Zoals de meeste deelnemers wel weten kan binnen het jeugd-onderwaterhockey de promotie en/of degradatie niet goed toegepast worden. Dat komt omdat er ieder jaar aan de onderkant jonge spelers de jeugd teams instromen maar even zo ook de te oud geworden spelers niet meer mee kunnen doen vanwege hun leeftijd. Het kan dus zomaar gebeuren dat een team die vorig jaar in de prijzen is gevallen het daarop volgend jaar te zwak is om nog mee te kunnen in de A-poule. Om die reden is de eerste ronde t.b.v. de classificatie voor de Top of Sub- Top een welkome aanvulling van onze jeugdcompetitie.

Ook heeft de dit jaar ingevoerde regel dat een eenmaal gestarte speler en die halverwege de competitie te oud is geworden om te mogen meespelen, toch de competitie mag uitspelen goed gewerkt. Teams werden daardoor stabieler en het kwam minder vaak voor dat een team een tekort aan spelers had.

Minder plezierig is te merken dat een bepaalde vereniging zich niet gebonden acht aan het speelschema en naar eigen inzicht de competitie acte de presente geeft. Hier kunnen we natuurlijk niet aan toegeven omdat op deze manier geen competitie is samen te stellen. We zullen hier op korte termijn in gesprek gaan om ook met deze vereniging tot een convenant te komen dat opgeven ook komen betekend.

Omdat we er een oneven aantal teams zijn ingeschreven was het nodig om na de eerste ronde te bepalen welk van vierde plaats geëindigde team van de eerste ronde in de Top Poule wordt toegelaten. Hiervoor is in de tweede ronde, de aller eerste wedstrijd, als beslissingswedstrijd ingelast. Ook dit was een succes omdat dit een spannende wedstrijd is geworden die door alle jeugdteams met belangstelling werd gevolgd. De wedstrijd tussen Barracuda en Astacus eindigt uiteindelijk in 4 – 0 waardoor Barracuda naar de Top Poule promoveerde en Astacus naar de Sub-Top. Gelijk hierna kon de tweede ronde van de jeugdcompetitie beginnen dan gaat het snel. Het blijkt dat Barracuda een goede deelnemer is voor de Top- Poule want ze verslaan gelijk hierna Zon met een uitslag 2-1.

De derde ronde is al weer in het nieuwe jaar en iedereen is op tijd en enthousiast om de volgende ronde te spelen. We starten dan om 13:00 uur, een uur eerder, omdat in het nieuwe jaar minder huurders zijn voor het zwembad. Hierdoor zijn we lekker vroeg klaar en kan iedereen op tijd naar huis wat voor de teams die van ver komen bijzonder prettig is. Zoals altijd is de tribune overvol met ouders en zijn er genoeg vrijwillige ouders om achter de tafel plaats te nemen en zijn de scheidsrechters in goede samenwerking geregeld. Voor de organisator is dat wel een prettige ervaring omdat veel zaken als bijna vanzelf worden geregeld. De derde ronde loopt hierdoor als een gesmeerde motor en met zoveel jeugd in het zwembad (rond de honderdtwintig) is dat echt geen luxe.

Alle rondes lopen met veel plezier voor de kids en organisatoren die soms euforisch zijn als ze onverwachts een wedstrijd winnen of zelfs alleen maar een onverwachte goals scoren. Het is echt een feest om dit te mogen meemaken. Ee opvolgende rondes lopen in dezelfde ritme en plezier. Alleen de laatste ronde is verplaatst geworden naar de 14e juni in verband met de voorjaarsvakantie en koningsdag in April.

Op zondag 14 juni is de laatste ronde gespeeld waarbij, zoals in het begin van het verslag gemeld, twee teams niet zijn kwamen opdagen. Mocht echter voor de teams de pret niet drukken en ze hebben die dag met volle overtuiging de competitie uitgespeeld. Na afloop had de prijsuitreiking voor het zwembad plaats waarvoor bijna alle teams zijn gebleven. De Kampioen van Nederland is wederom Argonauta geworden welke vereniging ook zeer voortvarend met onderwaterhockey voor de jeugd bezig is. Het is daarom niet verwonderlijk dat ze ook van die goede resultaten halen. Alle resultaten kunnen worden bekeken op https://onderwaterhockey.nl/competitie/jeugd-overzicht/

Namens het de N.O.B. Onderwaterhockey commissie feliciteren we Argonauta met het behaalde Nationaal jeugd kampioenschap Onderwaterhockey.

Cees Bakx
NOB coördinator Jeugd onderwaterhockey.

Geen reactie's

Geef een reactie