U19 DAMES VIEREN FEESTJE

U19 DAMES VIEREN FEESTJE

Gisteravond zijn we pizza gaan eten met de Zuid Afrikaanse dames. Het was een gezellig samenzijn, welke in het begin vooral een beetje spannend was. De verlegenheid ebde al snel weg en daarna zat iedereen vrolijk te kwebbelen en eten uit te wisselen. Grote hilariteit was er om de enorme vierpersoons-pizza. Gelukkig was deze netjes voorgesneden, anders was het nog een hele toer deze te verdelen met je kleine mes en vork.
foto (3)De volgende dag moeten we weer vroeg beginnen, dus om 6 uur het bed uit en ontbijten. Gelukkig hebben we dit keer de afstandsbediening van de garage gekregen, zodat we niet hoeven lopen naar het zwembad. Het weer is wat minder dan gisteren en vannacht heeft het behoorlijk geregend. Het is bewolkt waardoor de temperatuur naar een aangenaam niveau is gezakt en dat was wel nodig ook. Sommige dames willen graag met een bruine teint terug komen en willen graag de hele dag in de zon. Gelukkig helpen onze Zuid Afrikaanse broeders ons met het waarschuwen van de dames voor het verbranden en uiteindelijk laten zij zich overtuigen. Zuid Afrikanen komen liever niet in de zon en hebben daarvoor allemaal kleine tenten opgezet waaronder zij gezellig met de hele familie onder zitten.

De eerste wedstrijd begint om 8:00 uur en ik mag deze wedstrijd weer mee helpen fluiten. Als de wedstrijd begint kan ik zien dat de nabespreking van gisteren zin heeft gehad, ook al is het team van Zuid Afrika op enkele plaatsen gewijzigd. De meiden liggen beter op hun plaats en als ze de vrije ruimte hebben dan zwemmen ze gelijk het gat in. Hierdoor krijgt het Zuid-Afrikaans team het direct al moeilijk en probeert wanhopig de Nederlandse aanval te stoppen. Die tegenstand mocht echter niet baten, na 2 minuten spelen valt het eerste doelpunt in ons voordeel. Dat is voor ZA het sein om alles op alles te zetten om de wedstrijd in hun voordeel om te buigen. Dat lukt ze ook na een fix aantal aanvallen, waardoor de stand op 1-1 komt. Tijdens de time-out geeft Maria nog enkele aanwijzingen aan het team, maar vindt ook dat het beter gaat dan de dag ervoor. Ons team gaat in de aanval en met een snelle uitbraak wordt de stand in ons voordeel omgezet in 2-1. Wat ZA ook probeert, ze komen er niet meer door en de wedstrijd wordt met veel gejuich winnend afgesloten. De volgende wedstrijd is een uurtje later tegen een lokaal team van SA. Dit is een mixed team met een aantal stevige jongens in het basis team. De dames geven een heel behoorlijke partij en uiteindelijk eindigt de wedstrijd met een gelijk spel in 2-2.

DSC04730Daarna zijn onze 14-jarigen, Babette, Liza, Megan en Catherine, aan de beurt. Zij spelen mee in een Zuid-Afrikaans team. Zij komen tegen een wel heel sterk team te spelen en, ook al blinken onze meiden  uit, wordt de wedstrijd verloren met 10-0. De volgende U14-wedstrijd, het team waarin Marlies speelt, ging veel beter. Deze wedstrijd werd gewonnen met 5-0. Van de laatste wedstrijd blijkt ook ZA het een en ander geleerd te hebben. Er blijken wat aanpassingen in de opstelling van ZA te zijn toegepast. Ons team daarentegen begint wat minder geconcentreerd aan de wedstrijd. Waarschijnlijk door het vroege opstaan en de toch wel lome temperatuur. De wedstrijd eindigt dan ook in een 0-3 nederlaag en iedereen baalt als een stekker.
De finale wedstrijden beginnen met tussendoor nog een vriendschappelijke wedstrijd tussen ZA en Nederland. Het team van Marlies doet het goed en eindigt in de finale. Het andere team gaat het wat minder en uiteindelijk halen ze geen podium plaats. De laatste wedstrijd van de dames tegen ZA is een hele spannende, want het blijft een hele tijd gelijk opgaan. Uiteindelijk valt het in het voordeel van ZA uit en wordt de wedstrijd door hen met 4-3 gewonnen.

s’ Avonds is de officiële uitreiking in de zaal van het stadhuis. Het is een hele happening met veel officiële toespraken. Het is van een echte Zuid Afrikaanse klasse: iedereen staat netjes in pak en stropdas. Onze snelle dames worden naar voren geroepen omdat ze in de estafette de tweede prijs hebben gewonnen met vinzwemmen. Tayla heeft zelfs de eerste prijs gewonnen in de individuele klasse. Ook Marlies krijgt een medaille omgehangen om dat ze met haar team tweede is geworden bij het onderwaterhockey.

DSC04785

Hierna wordt het hele Nederlandse team op het podium geroepen en worden wij bedankt voor onze komst naar Zuid Afrika. De Zuid Afrikanen zijn er oprecht blij mee blijkt uit de vele gesprekken die ik had. Omdat het land zo afgelegen ligt krijgen ze niet vaak de kans om tegen een buitenlands team te oefenen en ze hebben dan ook gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om een voorselectie te doen voor hun teams voor het WK in 2015. Ook dat verliep officieel. Zowel bij de U19 dames als voor de U19 heren werd iedere speler persoonlijk op het podium geroepen om zo de selectie compleet te maken. Trots als een pauw lopen ze naar het podium terwijl de andere aanwezigen de speler of speelster een staande ovatie geven. Het was om kippenvel van te krijgen.

Na nog wat plichtplegingen kan het feest beginnen. Eten in overvloed wordt op de buffetten aan de zijkanten van de zaal geserveerd. De muziek zwelt aan en het duurt niet lang of de massa staat middenin de zaal te dansen of het een lieve lust is. Onze meiden gaan helemaal los in gewoel en zijn de wedstrijden weer even vergeten.
Cees Bakx, uit Stellenbosch (Zuid-Afrika)

 

Geen reactie's

Geef een reactie